15. mai minnes vi St. Hallvard, skytshelgen for Oslo

 

St. hallvard.jpg

 UVENTET: Unge Hallvard skulle bare ut å gjøre noen ærender, men endte opp med å ofre livet. Tegning av Ayla Heimly. 

 

Vi ser ham på kumlokkene i Oslo, i kommunevåpenet til hovedstaden og fotballklubben Vålerenga kaller seg St. Hallvards menn. Hvem er St. Hallvard, og er han relevant for dagens nordmenn?

 

Tekst: Caroline Belaunde Brynsrud 

 

St. Hallvard var en ung mann som ble tidlig voksen, noe som ikke var uvanlig i tiden han vokste opp i. Antagelig vis førte han kommando over eget skip allerede før han hadde fylt 20 år. Han var kjent for å ha mange gode kvaliteter, som en sterk tro, et hjerte for de svake og stor generøsitet. På den tiden drev man med byttehandel, og det sies at han brukte en vekt som ga fordel til den andre. De muntlige overleveringene om ham ble skrevet ned bare 50-60 år etter hans død, som er relativt kort tid sammenlignet med muntlige historier om andre mennesker som levde på den tiden. Noen av kildene som nevner ham er Snorre Sturlason og Adam av Bremen, en boklærd i Hamburg.

 

Oslo_komm.svg.png

OSLO BYS BYVÅPEN: Tegningen på dagens byvåpen ble laget i 1924 av arkitekt Børre Ulrichsen.
Den fremstiller Hallvard som helgen, med glorie, sittende på en løvehodetrone.

 

Beskyttet de svake

Ifølge sagnet skulle han en maidag i 1043 gå ut fra sin fars hus for å gjøre noen ærender, noe som endte på dramatisk vis. Han måtte krysse Drammens­fjorden i en liten båt. Men da han skulle gå om bord, kom det en gravid trellkvinne løpende mot ham, og spurte om han kunne ta henne med til andre siden av fjorden. De satte seg i båten og rodde ut.

Bak dem kom det tre menn i en annen båt, de ville drepe kvinnen, fordi de mente hun hadde brutt seg inn i huset deres og stjålet fra dem. «Gi henne til oss slik at hun får dø, for det har hun fortjent», mente de.

 

Ung og klok

Hallvard var klok, og spurte hvordan hun hadde brutt seg inn i huset. «Hun har fra dørposten rykket bort den slåen som holdt fast låsen for døren», svarte mennene. «Dette er ikke arbeid for en kvinne, men for den sterkeste mann», sa Hallvard da. «Hvorfor skal hun dø, om det er uvisst at hun gjort det? Ville det ikke være mer rettferdig om hun renvasker seg fra beskyldningen, om hun kan? Og om hun tross alt er skyldig til straff i henhold til lovene, så vil jeg betale bøtene for henne. Hun er jo med barn, og dere får ikke drepe barnet i hennes skjød. Dere bør roe dere og ikke handle uoverlagt», rådet Hallvard mennene.

Mennene ble rasende, og en av dem skjøt en pil som traff Hallvards bryst og drepte ham. De tok også livet av kvinnen og gravla henne på stranden. De bandt en møllestein om halsen på Hallvard og senket ham i fjorden, men «gjennom Guds nåde og martyrens fortjenester ble hans legeme gjenfunnet lenge deretter, flytende med steinen på bølgene». Noen av hans venner tok liket med på land, og straks viste det seg et annet jærtegn; noen viergreiner, som de hadde brukt da de lette etter ham, ble grønne igjen flere ganger. Mange andre jærtegn skal ha skjedd ved martyrens grav, som døde i forsøk på å beskytte de svake og uskyldige.

 

  

Høyaktuell for moderne mennesker

P. Ragnar Leer Salvesen, sogneprest i St. Hallvard menighet på Tøyen i Oslo, mener den unge helgenen er høyst relevant for oss i dagens samfunn.

– Historien om St. Hallvard sender et tydelig signal om at menneskeverdet er noe vi aldri må slutte å beskytte. Dette gjelder verdien til både det ufødte og det fødte liv, påpeker han, og viser til at slavekvinnen i sagnet var gravid.

– St. Hallvard er et forbilde særlig for de unge; han ofret seg selv og ga sitt liv for de svake og undertrykte. Unge i dag trenger forbilder, dette er også noe pave Frans snakker om. Det er lett for unge i dag å miste motet når de ser en verden preget av grådighet, utnyttelse, krig og klimakrise. Her minner St. Hallvard oss om at vi ikke må gi opp, særlig de unge, for det de velger å gjøre, betyr noe.

– Hva betyr St. Hallvard for deg personlig?

– Det gjør inntrykk på meg at menigheten vår er viet til akkurat ham, fordi den ligger i et område av hovedstaden hvor flere underpriviligerte mennesker bor. Det er for eksempel mennesker i menigheten vår som selv har opplevd krig og forfølgelse. 

 

«Det gjør inntrykk på meg at menigheten vår er viet til akkurat ham, fordi den ligger i et område av hovedstaden hvor flere underpriviligerte mennesker bor. Det er for eksempel mennesker i menigheten vår som selv har opplevd krig og forfølgelse.»

P. Ragnar Leer Salvesen

 

57cc042c-07b0-44c6-af28-45905a27cdb0.jpeg

LIVET ER VERDIFULT: Historien om St. Hallvard sender et tydelig signal om at menneskeverdet er noe vi aldri må slutte å beskytte. Dette gjelder verdien til både det ufødte og det fødte liv, sier p. Ragnar, sogneprest ved St. Hallvard kirke. Foto: katolsk.no 

 

Bli med å feire!

Det inviteres til menighetsfest i St. Hallvard på søndag 14. mai til minne om deres skytshelgen. P. Ragnar forteller at høymessen er kl. 12.00, med innslag av sang på ulike språk. Deretter blir det stor fest med underholdning, mat fra forskjellige land representert i menigheten og marsipankake, selvsagt.   

På St. Hallvards dag, den 15. mai, kan du bli med på økumenisk pilegrimsvandring fra Gamle Aker kirke til Hallvardskatedralen og Ladegårdshagen. Vandringen starter kl. 12.30 i Akersbakken 26 og er i regi av pilegrimssenteret i Oslo.  

 

Les mer: